Zrób tę sałatkę zamiast jarzynowej na Wielkanoc. Zaoszczędzisz czas, a goście będą się zajadać
W większości domów na święta wielkanocne nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jest ona naprawdę pyszna i kojarzy się z domową atmosferą, jednak jej przygotowanie bywa czasochłonne – najpierw trzeba ugotować wszystkie warzywa, a potem drobno je pokroić. Ja natomiast robię sałatkę z makaronem, która również smakuje wyśmienicie i jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej sałatki jarzynowej, która już po jakimś czasie może się po prostu znudzić.
Pyszna alternatywa dla sałatki jarzynowej
Sałatka jarzynowa, choć tradycyjna i smaczna, serwowana na każde święta, może się znudzić. Wiele osób, choć uwielbia jej smak, zaczyna tęsknić za czymś nowym. Czasami warto „zaszaleć” z nowymi przepisami i zaskoczyć rodzinę czymś wyjątkowym. Można odkrywać nowe smaki. Ja od kilku lat zamiast sałatki jarzynowej robię pyszną sałatkę z makaronem. Jest ona lekka, a jednocześnie sycąca.
Przepis: Sałatka z makaronem
Ta sałatka jest pyszna, a do tego bardzo sycąca
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 163 w każdej porcji
Składniki
- 200 g makaronu (np. penne)
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ogórek
- 1 papryka (czerwona lub żółta)
- kilka garści roszponki
- 100 g sera feta
- 2 garści zielonych oliwek
na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuUgotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Przygotowanie warzywPomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Ogórka obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, a następnie pokrój w drobną kostkę. Roszponkę dokładnie umyj i osusz. Ser feta pokrusz w palcach lub pokrój w kostkę.
- Robienie sosuW małej miseczce połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, miód oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Łączenie składnikówW dużej misce połącz makaron, pokrojone warzywa, oliwki, roszponkę i ser feta. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj całość.
Inne propozycje sałatek na Wielkanoc
Jeśli masz ochotę na coś bardziej klasycznego z nutką słodyczy, możesz zrobić sałatkę z szynką, serem żółtym, ananasem i kukurydzą. Trochę retro, ale w święta sprawdza się doskonale – szczególnie jako uzupełnienie bardziej wytrawnych dań. Jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki, warto spróbować sałatki z tuńczykiem, kukurydzą i jajkami, która jest szybka w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i sycąca. Dla osób preferujących sałatki bezmięsne świetnie sprawdzi się sałatka z komosą ryżową, warzywami i pestkami dyni. Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie prostej sałatki z owocami. Fajną opcją może być sałatka z młodego szpinaku, gotowanych buraków, sera koziego i orzechów włoskich – wszystko skropione lekkim winegretem. Wygląda elegancko, jest delikatna i bardzo wiosenna.