Zrób tę sałatkę zamiast jarzynowej na Wielkanoc. Zaoszczędzisz czas, a goście będą się zajadać

Dodano:
Sałatka z makaronem Źródło: Freepik
Jeżeli masz już dość przygotowywania na każde święta sałatki jarzynowej, to postaw na pyszną sałatkę z makaronem. Zrobisz ją znacznie szybciej, a smakuje naprawdę doskonale. 

W większości domów na święta wielkanocne nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jest ona naprawdę pyszna i kojarzy się z domową atmosferą, jednak jej przygotowanie bywa czasochłonne – najpierw trzeba ugotować wszystkie warzywa, a potem drobno je pokroić. Ja natomiast robię sałatkę z makaronem, która również smakuje wyśmienicie i jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej sałatki jarzynowej, która już po jakimś czasie może się po prostu znudzić.

Pyszna alternatywa dla sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa, choć tradycyjna i smaczna, serwowana na każde święta, może się znudzić. Wiele osób, choć uwielbia jej smak, zaczyna tęsknić za czymś nowym. Czasami warto „zaszaleć” z nowymi przepisami i zaskoczyć rodzinę czymś wyjątkowym. Można odkrywać nowe smaki. Ja od kilku lat zamiast sałatki jarzynowej robię pyszną sałatkę z makaronem. Jest ona lekka, a jednocześnie sycąca.

Przepis: Sałatka z makaronem

Ta sałatka jest pyszna, a do tego bardzo sycąca

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
163 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g makaronu (np. penne)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ogórek
  • 1 papryka (czerwona lub żółta)
  • kilka garści roszponki
  • 100 g sera feta
  • 2 garści zielonych oliwek

na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuUgotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do wystudzenia.
  2. Przygotowanie warzywPomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Ogórka obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, a następnie pokrój w drobną kostkę. Roszponkę dokładnie umyj i osusz. Ser feta pokrusz w palcach lub pokrój w kostkę.
  3. Robienie sosuW małej miseczce połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, miód oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Łączenie składnikówW dużej misce połącz makaron, pokrojone warzywa, oliwki, roszponkę i ser feta. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj całość.

Inne propozycje sałatek na Wielkanoc

Jeśli masz ochotę na coś bardziej klasycznego z nutką słodyczy, możesz zrobić sałatkę z szynką, serem żółtym, ananasem i kukurydzą. Trochę retro, ale w święta sprawdza się doskonale – szczególnie jako uzupełnienie bardziej wytrawnych dań. Jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki, warto spróbować sałatki z tuńczykiem, kukurydzą i jajkami, która jest szybka w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i sycąca. Dla osób preferujących sałatki bezmięsne świetnie sprawdzi się sałatka z komosą ryżową, warzywami i pestkami dyni. Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie prostej sałatki z owocami. Fajną opcją może być sałatka z młodego szpinaku, gotowanych buraków, sera koziego i orzechów włoskich – wszystko skropione lekkim winegretem. Wygląda elegancko, jest delikatna i bardzo wiosenna.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...